Miksi energiatehokas? Tulosta

Jopa 70 % vähemmän lämmityskuluja

Rakentamalla passiivienergiatalon voi lämmityskuluissa säästää jopa 70 prosenttia. Matalaenergiatalon lämmityskulut ovat noin puolet pienemmät kuin tämän hetkisten rakennusmääräysten vähimmäistason mukaan rakennetun talo. Oikeilla valinnoilla rakentaja siis säästää selvää rahaa.

Energiaa säästävä talo saattaa olla hieman kalliimpi rakentaa, mutta sen asumiskustannukset ovat paljon halvemmat. Esimerkiksi 160 m2 matalaenergiatalon rakentaminen maksaa 4000–8 000 euroa enemmän kuin vähimmäismääräykset täyttävän talon. Lisäinvestoinnin takaisinmaksuaika on nykyisellä energian hinnalla noin 7–9 vuotta. Passiivienergiatalossa lisäinvestointi on noin 15 000 euroa ja takaisinmaksuaika 10 vuotta. Mutta energiatehokkaan talon omistajan kukkarossa energian hinnan nousu tuntuu vähemmän ja talo arvo säilyy varmasti.

Säästä maapalloa

Pientalokin kuluttaa maapallon ehtyviä luonnonvaroja ja aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä, joihin kuuluvat hiilidioksidi, rikkidioksidi, typen oksidit ja hiukkaset. Valtaosa eli 80–90 prosenttia päästöistä aiheutuu pientalon energian kulutuksesta sen elinkaaren eli noin 100 vuoden aikana. Päästöjen lukuarvoihin vaikuttaa suuresti se, mitä lämmitysmuotoa käytetään. Joka tapauksessa on syytä pyrkiä alhaiseen energiankulutukseen ja suosia niin sanottua ilmaisenergiaa. Tavoitteen huomioiminen lähtee jo tontinkäyttösuunnittelusta.

Viimeksi päivitetty 14.11.2008 15:43